Vluchtheuvel

Het mooie aan een vluchtheuvel is, dat  je er als voetganger even op adem kunt komen bij het oversteken naar de andere kant van de weg. Je richt je op het voorbijkomende verkeer, dat nu nog alleen maar van rechts komt, om te bepalen wanneer je de oversteek gaat maken.

Muurvast

Werk je in het primair onderwijs en heb je het zwaar? Heb je last van het systeem dat niet meer soepel werkt? Heb je geen tijd voor nascholing en voor trainingen? Is vooral de werkdruk een issue? Wat jammer voor jou EN voor kinderen. Zij zijn het beste af met een energieke juf of meester die er zin in heeft en die fris en fruitig samen met hen doet wat nodig is om tot volle ontwikkeling te komen. Ook al heb je het gevoel dat je muurvast zit … je hebt altijd een keuze.

Hier liep ik tegenaan …

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Dit is 1 van de gevleugelde uitspraken van mijn moeder. Vaak waren het dooddoeners maar deze quote is voor mij heel waar gebleken. Wachten op ministers met grote zakken geld is jezelf voor de gek houden. Daar gaat de oplossing niet vandaan komen. Wat kunnen we verwachten van onze schoolbesturen? Geen idee. Hoeft voor mij ook niet. Zij zitten met de gebakken peren als hun mensen omvallen of in een burn out raken. Dat kost hen namelijk € 60.000,00 per persoon. Wat kun je ZELF doen?

Stel je voor dat er in Nederland alleen maar leraren voor de klas staan die bruisen van de energie. Mannen en vrouwen die ooit voor het vak leraar PO hebben gekozen vanuit een passie voor kinderen en leren. Dat zou toch geweldig zijn?! En het goeie nieuws is dat dat gewoon kan. Ook in 2020. Misschien moet er bij sommigen nog wat gebeuren. Een mindshift, een training, een inspirerend boek, een goed gesprek …

Back2Basic

Ik spreek regelmatig mijn oud-studenten van de pabo die overwegen om met het leraarschap te stoppen. Omdat het niet meer het vak is waar ze aanvankelijk voor gekozen hebben. Het zou jammer zijn als talentvolle mensen het basisonderwijs gaan verlaten. Laten we terug gaan naar de essentie van het vak: goed onderwijs en waar nodig opvoeding van kinderen. Kinderen slimmer maken. Met plezier naar je werk gaan en zonder stress thuiskomen. Dat kan, als je ervoor wilt gaan.

Aanpakken die werkdruk! Een drietaps-raket

Je kunt zelf veel doen om de druk op je werk de baas te zijn:

[1] Time-management helpt je je hoofd leeg te maken. En dat is nodig om tot nieuwe invulling van je werk te komen.

[2] Flink snoeien in al die methodelessen die je dagelijks geeft. Want die vragen om voorbereiding en nakijkwerk. Dat maakt het werk loodzwaar, oninteressant en … er is nog nooit aangetoond dat deze aanpak effectief is. Elke leraar weet dat de correctiedruk bijdraagt aan de zwaarte van het vak. Snoeien dus.

[3] De ruimte in je hoofd en in je dagelijkse werkzaamheden kun je nu ZELF vullen met wat belangrijk is en waar jij warm voor loopt.

In de training Vluchtheuvel BASIS leer je om met een leeg hoofd je eigen keuzes te maken in dat wat jij goed kunt en waar de kinderen wat van kunnen leren. We richten ons op jeugdliteratuur maar daarna kun  jij zelf aan de slag met jouw specialisme.

Niet voor iedereen

Onze training Vluchtheuvel BASIS is voor een beperkt aantal leraren PO interessant. Ben jij iemand die echt de shift van onderwijsverandering wil maken vanuit zichzelf? Wil jij de werkdruk beheersbaar hebben zodat je meer plezier ervaart en dat de kinderen blij van jou worden omdat je zo lekker in je vel zit? Wil jij meer de chef kok zijn in je onderwijs en minder de koker die vanuit kookboeken zijn onderwijspotje kookt? Dan kunnen we in gesprek over jouw issue en van daaruit zoeken naar een persoonlijk leerdoel. Het professionaliseringstraject Vluchtheuvel BASIS gaat je helpen de eerste stappen te zetten. Zo maak je een oversteek die voor jou op korte termijn goed voelt en op langere tijd goed voor je werkt. Misschien wil je kennismaken met de trainers? Dat kan in de Questions & Answers clips op YouTube.

Druk op de knop

Schrijf je hier in voor de nieuwsservice
en we mailen je om een bel-afspraak te maken