Voornemens van 2020 tot 2030

We staan nu op een heel bijzonder punt: 2020 en het is crisis in het onderwijs. We stappen een nieuw decennium binnen. Mijn vraag aan jou is: Wat zijn jouw voornemens?

Actie in 2020

Ik las dat mensen zichzelf overschatten als het gaat om voornemens voor het komende jaar, in dit geval dus 2020: roken, afvallen, je minder druk maken om alles wat zich op social media afspeelt. En dat ze zichzelf onderschatten als het gaat over de voornemens voor de komende 10 jaar. En dat is jammer want veel succesvolle mensen kijken verder weg dan het eerstvolgende jaar. Vandaar dat ik me heb voorgenomen om nog 10 jaar te werken in het primair onderwijs en me VOL in te zetten voor Taal & Media. Werken aan leesbevordering  op de werkvloer bij invalwerk, collega’s bijscholen in het werken met media: Radio, TV/YouTube, Krant, Tijdschrift. We zijn in het onderwijs toe aan een enorme shift. Volgens mij gaat die er de komende 10 jaar komen. En daar gaan jij en ik bij zijn. Tussen 2020 en 2030 gaat het gebeuren. Waar sta jij over 10 jaar? Ben je nog in loondienst in het onderwijs? Werk je als ZZP/Invalleerkracht op diverse basisscholen? Heb je een diploma VO op zak?

Wat heb jij nodig om de eerste stap in 2020 te zetten? Een goed voornemen? Lef? Moed? Inspiratie? Of ga je van 2020 tot 2030 heel goed ergens in worden? Lezen bijvoorbeeld. Voorlezen misschien. Een film opnemen en monteren. Radio maken. Poppenkast spelen. Podcasts maken. Vloggen. Online lesgeven. Iets zoeken waar je zelf plezier aan beleeft en waarmee je jouw enthousiasme kunt overbrengen aan de kinderen in je klas. Ik noem vooral voorbeelden die je in een creatie-modus brengen. Activiteiten waarbij jij je ontwikkelt, waar jij je onderwijs een impuls mee kunt geven door kinderen te laten creëren. Ik hoorde een QUOTE van een trainer die ambtenaren en leraren traint: Als JIJ leert, weet je zeker dat jouw kinderen iets leren. Ik heb ervaren dat dat zo is. Want je wisselt van rol. Jij wordt leerling en daardoor ga je anders naar je dagelijkse werk als juf of meester kijken. Heel interessant voor kinderen om te horen dat jij aan het leren bent en wat dat met je doet.  Produceren dus, want consumeren doen kinderen al genoeg: taallesjes uit een methode, werkbladen van internet, spelletjes op Ginzy en voorgebakken online methodelessen van Engels tot Rekenen op Snappet. Daar hoef jij je energie en je deskundigheid niet meer in te steken.

Lezen & Media

Wil jij je professionaliseren in Jeugdliteratuur, Kinderboeken, Gedichten, en Prentenboeken en die koppelen aan voornamelijk Video (YouTube) en  Audio (Podcast). Dan kan ik je op weg helpen. Tussen 2020 en 2030 gaat er heel veel gebeuren. Wil je op de hoogte blijven van interessante ontwikkelingen? Vul dan je naam en mailadres in. Ik stuur je GRATIS het e-book Leestekens met een sound. Daarmee kun jij morgen al je leesonderwijs en je schrijfonderwijs verlevendigen. Kinderen vinden het geweldig om teksten hardop voor te lezen en de leestekens ook te laten klinken. Of dat aan een ander kind over te laten. Hoe dat werkt kun je in 8 korte clips laten zien aan de kinderen. Lees mijn artikel over Leestekens met een sound. Wie weet spreken we elkaar in 2030 en hoor ik van jou wat je allemaal teweeg hebt gebracht in je werkzame leven. En misschien ontmoeten we elkaar al eerder. Veel succes met je voornemens. Richt ze niet op 2020 alleen maar kijk vooral naar 2030.

 

Gelukkig Nieuwjaar

Klik hier om regelmatig nieuws over Taal & Media te ontvangen.