Ambassadeur van kinderboeken?

Nederland heeft al enkele jaren een kinderboekenambassadeur. Ik wist niet precies wat dat is en wat die doet. Jij wel?

Dan heb je vast eerder ambassadeurs gezien, gehoord of gesproken zelfs. Want dat kan natuurlijk. Kinderboekenambassadeurs reizen in de 2 jaar dat ze die functie hebben, het hele land door. Ze laten zich graag zien op plekken waar mensen promotie maken voor kinderboeken. De eerste ambassadeur was Jacques Vriens, de tweede was Jan Paul Schutte. In de derde ronde waren er ineens 2 ambassadeurs: Hans &  Monique Hagen en nu is het een dame, of een mevrouw:

Manon Sikkel

Wat is dat een leuke kinderboekenambassadeur! Ik zag haar tijdens de opnames van de eindejaarsuitzending van de Grote Vriendelijke Podcast in Haarlem en was niet zo onder de indruk. Een aardige vrouw, dat wel, die wat vertelde over haar rol als ambassadeur en over haar kinderboeken. Ze las ook verdienstelijk voor, zeker. Maar … er sloeg geen vonk over. Totdat ik online met haar in gesprek ging en luisterde hoe zij 2 kinderen van Leesbeesten & Luistervinken te woord stond. Toen werd ik heel vrolijk van deze kinderboekenambassadeur. Ze kan ook zo lekker vertellen. Over die keer dat ze als kind bij Koning Willem Alexander, toen nog een jongetje, … eh … Nou ja, dat kan ze beter zelf vertellen. Dat kunnen sommige kinderboekenschrijvers dus: goede boeken schrijven en ook nog aantrekkelijk over boeken vertellen. Manon Sikkel is er zo 1.

Oordeel zelf

Luister naar aflevering 3 van de podcast Leesbeesten & Luistervinken met Manon Sikkel en haar illustrator Katrien Holland. Leuk om te luisteren en interessant voor de kinderen in je klas. Weten ze voortaan wat een kinderboekenambassadeur is en wat die doet. Er zit ook een lesbrief bij met suggesties voor begrijpend luisteren, mocht je de kinderen echt wat willen leren. Veel luisterplezier.

Klik op het plaatje