Boek uit? Bon halen bij de baas!

Van je baas moet je het hebben, als je in loondienst bent tenminste. En in de jaren dat ik fulltime voor een basisschoolklas stond, was dat zo voor mij. Ik had in Elst, tussen Nijmegen en Arnhem, een schooldirecteur die een enorme voorstander was van goed leesonderwijs. ‘Want als je een goede lezer bent,’ zei hij, ‘dan kun je de baas zijn over je eigen ontwikkeling.’

Plan

Om de collega’s te inspireren zelf meer kinderboeken te gaan lezen had ik met hem een plan bedacht. Een list, zo je wilt. We bekeken samen de lijstjes met bekroonde kinderboeken van de laatste 5 jaar en stelden een groslijst op van boeken met gouden en zilveren griffels die we kenden of die ons aanspraken. Mijn baas, laten we hem Henk noemen, kocht 10 boeken van ons lijstje en liet mij er eentje uitzoeken. Ik kreeg er meteen een boekenbon bij. Als boekenlegger, zei hij. Zelf las hij er ook 1. Waarom die boekenbon ter waarde van € 20,00? ‘Dan kun je zelf ook een bekroond of ander interessant kinderboek aanschaffen en lezen’, zei Henk. Na een paar weken zochten we allebei een collega op waarvan we dachten dat hij of zij ons boek ook wel interessant zou vinden. We gaven het gelezen boek door mét weer een boekenbon erin. Zo zaten er al 4 leraren in het complot. We hadden er wel een paar afspraken bij gemaakt:

 

1 Je leest het boek helemaal uit voordat je het doorgeeft aan een collega. Is je boek niet leuk genoeg na 20 of 30 bladzijden? Dan kun je het omruilen bij Henk.

2 Je bent enthousiast over het boek. Logisch want een boek doorgeven waar je zelf niks mee hebt, dat gaat niet werken.

3 Je leest een karakteristiek en representatief fragment voor aan je collega uit het boek dat je weggeeft om haar of hem te verleiden dat boek te accepteren.

4 Je geeft er een boekenbon als bladwijzer bij van € 20,00, af te halen bij de baas. De meeste kinderboeken kosten ergens tussen de 15 en de 20 euro. Van het restant koop je drop, chocola of wat je lekker vindt om te snoepen tijdens het lezen.

5 Laat in de klas vooral aan de kinderen zien dat je een nieuw kinderboek aan het lezen bent. Wie weet willen ze het ook een keer lezen. Een fragment delen met de kinderen is toegestaan. Het hele boek voorlezen is verboden; ze moeten het boek zelf willen gaan lezen.

6 Boek uit? Geef het door aan een volgende collega mét een boekenbon van de baas. Lees weer een fragment ter inspiratie voor.

7 Wacht rustig af of er weer een collega is die jou een boek komt geven.

 

Virus

Er gebeurde wel wat op die school: er heerste in no time een leesvirus. Iedereen was aan het lezen, onze schoolbibliotheek vulde zich met aantrekkelijke boeken en alle leraren + de directeur konden kinderen adviseren bij hun boekkeuze. En dat is een belangrijk dingetje. Ga maar na. Een kind weet niet welk boek de moeite waard is om te gaan lezen; een bekend verschijnsel. Ik kende mijn leerlingen en kon door een paar vragen te stellen wel inschatten welk boek een kans maakte om helemaal uitgelezen te worden.

Elke maand kreeg ik van een collega 1 nieuw kinderboek te lezen, dat waren er 10 per jaar. Met mijn kennis van die 10 boeken kon ik daarna zo’n 5 jaar lang kinderen in mijn klas dit boek adviseren en erover meepraten tijdens het leesproces. Dat vinden kinderen geweldig. Het stimuleert om het boek uit te lezen. 10 boeken per jaar dat is 50 boeken in 5 jaar. Meer dan voldoende om alle kinderen van de hele school aan een goed boek te helpen.

 

Nu ik het advies LEES! Van de Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad erop nasla, zie ik wat Henk, de baas, indertijd deed: hij creëerde een leescultuur in de school. Zo kreeg hij heel wat collega’s aan het lezen en we hadden interessante gesprekken over kinderboeken. Nu waren we in de jaren 80 misschien wat minder druk dan dat de meeste leraren nu druk zijn dus … mocht je dit voorstel met je baas willen bespreken, dan duikt mogelijk het probleem tijdgebrek op. Gelukkig heb ik daar een oplossing voor gevonden. Als ik nu inval, laat ik de kinderen elke dag een kwartier lezen in hun eigen boek. Ik pak dan het mijne. Ben nu bezig in Werkstuk van Simon van der Geest. Wat een boek! Het idee elke dag een kwartier lezen in je eigen boek is goud waard, voor zowel de kinderen al voor de juf en de meester.

 

 

Mocht je alle bekroonde boeken van de laatste 5 jaar doorgespit hebben, dan zou je eens de advieslijst van Jaap Leest kunnen bekijken. Die is mega actueel en zeer compleet. In de Grote Vriendelijke Podcast hoor je maandelijks gesprekken met kinderboekenschrijvers over hun meest recente uitgaven. Bas Maliepaard van Trouw is de journalist die je op de hoogte houdt van de pareltjes uit onze jeugdliteratuur. Kun je weer eens een nieuw boek kopen. Vraag je baas naar de mogelijkheden op jouw school. En ga voor die boekenbon!

Zal ik je tippen als ik weer eens een interessante blog voor je heb? Klik op de knop, dan zet ik je op de lijst.

Schrijf je hier in voor de nieuwsservice
Ontvang af en toe een blogtip of een ander interessant nieuwtje over kinderboeken.