Brievenbus? Wasda?

Met de crisis van 2020 kwam het papieren-post-verkeer even op gang; de brievenbus werd weer functioneel. Een mooie kans om aan kinderen uit te leggen dat nog niet zo lang geleden echt alle belangrijke post door dat tochtgat in de deur je huis binnenkwam.

Nu kinderen dit begrip enigszins in beeld hebben, kun je hen ook het schitterende boek van Selma Noort voorlezen: De zee kwam door de brievenbus. De zee? Jawel, de zee! Hoezo dan? Nou, lees dat boek maar eens. Het begint al meteen met een prikkelende beginzin:

Mijn vader gooide mij van het dak.

Dan ben je toch meteen wakker? Wat is hier aan de hand?

Thuisonderwijs

Je bent als juf of meester op dit moment vast nog druk aan het omschakelen van 100% thuis(laten)werken naar half-om-half en je hebt het nu natuurlijk veel te druk om weer even een nieuw kinderboek te lezen. Je hebt wel wat anders aan je hoofd en veel meer te doen nu met al die achterstanden die er wel of misschien ook wel niet zijn. Stop dan maar met lezen. Of wil je weten wat de Stichting Lezen en Cubiss voor jou bedacht hebben?

Toen door de Corona-crisis de finale van de Pabo Voorleeswedstrijd 2019/2020 niet door kon gaan, heeft de organisatie aan de deelnemende pabo’s gevraagd om hun winnaar een fragment uit het boek van Selma Noort voor te laten lezen op video. Dat wilden de studenten wel. Graag zelfs!

 

Online

Elke dag las 1 van de beste voorlezers van een pabo in Nederland een stukje voor uit het boek De zee kwam door de brievenbus zodat je nu in 20 afleveringen het boek over de watersnoodramp kunt horen voorlezen. In een voorleesestafette dus. Online natuurlijk. Want de golf van het nieuws komt tegenwoordig voornamelijk via onze tablets, telefoons en laptops ons huis binnen.

Voor de kinderen in jouw groep kan het fijn zijn om op school of thuis de hele serie te volgen of te bingewatchen zodat jij er een les geschiedenis aan kunt koppelen: De watersnoodramp in Zeeland en Zuid-Holland in 1953 toen de zee door de brievenbus kwam. In die les kun je er dan mondeling op terugkomen. Zo geef je jouw onderwijs in Spreken en Luisteren (Blog) weer een frisse impuls.

Canon

De watersnoodramp is 1 van de 50 onderwerpen uit de Canon van Nederland – entoen.nu. Belangrijk onderwerp maar er is zovéél belangrijk. Jaja. En daarom is het zo prettig dat een organisatie als Stichting Lezen ons af en toe een handje helpt door iets op een presenteerblaadje aan te bieden. Deze voorleesestafette nu dus. Een slimme juf of meester, jij dus, maakt daar gebruik van en je bent daardoor minder druk dan voor de Corona-crisis.