Druk

Ben jij wel goed bij je hoofd? De tijd dat ‘druk druk druk’ status had is voorbij. Het aantal mensen met verhoogde werkdruk, stress en burnout is daarvoor te hoog. Met name in het onderwijs is de druk zo hoog opgelopen dat hij structureel is. De laatste cijfers van het CBS spreken over een gemiddeld ziekteverzuim van 6,6% in het PO.

Besturen

Sommige schoolbesturen zijn al blij met 4,5% omdat dat fors lager is dan die dikke 6%. En dat is natuurlijk triest. Voor de leraren EN voor al die leerlingen die recht hebben op een frisse en energieke juf of meester om tot studie en prestatie te komen. Ik heb het voor het gemak even over het basisonderwijs. Want zelfs in die eens zo aantrekkelijke niche binnen het onderwijs lopen meer uitgebluste mensen rond die aangeven daar niet meer zo lang rond te lopen. Dus na de stakingen en geringe looncorrecties is het probleem van de druk nog niet opgelost.

2488547

Wie, ik? Ja, jij!

De overheid en de schoolbesturen gaan dit probleem slechts gedeeltelijk oplossen. De echte verandering vindt in de leraar plaats. Die voelt elke dag de pijn of heeft last van slechte nachtrust. Het is nu meer dan nodig om de stress te lijf te gaan in een tijd waarin de maatschappelijke druk toeneemt. Ik stel voor dat leraren en werkgevers samen gaan kijken hoe ze die werkdruk kunnen verlagen. In een persoonlijk trainingstraject: Blended. Dat wil zeggen In Real Life EN online, ondersteund met individuele coaching.

1927

Vluchten kan niet meer?

Naast bevriezen en vechten is vluchten natuurlijk ook een optie. Alleen zou het jammer zijn als leraren basisonderwijs massaal gaan vertrekken. Zeker nu de instroom op de pabo’s drastisch terugloopt. Vluchten is een beladen onderwerp anno 2017. Toch zit er iets goeds aan. Als je bereid bent de vlucht ook weer te vervolgen met iets nieuws. Dat begint met hard werken aan je bewustwording, commitment creëren en opnieuw naar de situatie bij jou op de werkvloer kijken.

Ik had eens een directeur op een pabo die zei: “We gaan de leraar zijn vak weer teruggeven.” Ik ga het accent verleggen: Dat gaat die leraar deels zélf doen. Als de regering meer geld beschikbaar stelt en de besturen gaan dat investeren in ‘human capital’, want met de kwaliteit van de leraren valt of staat goed onderwijs, dan is de bijdrage van gemotiveerde mensen op de werkvloer betekenisvol. In Denemarken en Finland zijn ze daar al eerder achter gekomen. Daar gaan kinderen veel minder naar school en steken de leraren veel meer tijd in hun professionalisering.

Verbeter de wereld …

Misschien toch eens in jeZELF gaan geloven. Mijn moeder gooide me dood met haar uitdrukkingen en one-liners. Ik kreeg er een hekel aan. Tot ik besefte dat er een aantal heel erg waar zijn. Eén van mijn favorieten nu is: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Toepasselijk, toch? Mensen die onderzoek doen gooien met onderzoeksresultaten. Regelmatig blijkt een onderwijs vernieuwing een fopspeen te zijn. Adviseurs smijten met waarheden die ze uit boeken halen. Ik geloof in de mensen die hun basis in de praktijk hebben liggen. Mensen met eigen praktijkervaring. Daar werk ik mee samen. Leraren verdienen beter.  Die verdienen het om met plezier kinderen te ontwikkelen zodat we uiteindelijk een betere wereld gaan krijgen.

it's a bowling birthday party

Ik wil je uitnodigen om mijn quote van de dag eens 1 dag mee te nemen in je gedachten en bij het slapen gaan je voor te stellen hoe je volgende werkdag er uit zou zien als je dit gaat creëren. Begin bij jeZELF.

Wil je meer weten over de training Vluchtheuvel Basis die je in 2020 kunt volgen? Klik hier om op de hoogte te blijven.

Wil je nu al meer weten? Meld je aan voor een gratis clarity-call. We gaan je zo snel mogelijk bellen. Of stuur een mail naar info@quotesquestions.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *