Human Excellence

Het verschil tussen Perfect en Excellent … Het is maar hoe je ernaar kijkt. Heb jij wel eens last van je perfectionisme? Privé? Of in je werk?

One-liner

Mijn moeder hield me mijn hele leven lang one-liners en vaste uitdrukkingen voor. Deze heeft me het langst achtervolgd: “Goed je best doen, jongen!” Dat heeft het perfectionisme in mij wel aangewakkerd en gezorgd voor de nodige onzekerheid. Want in mijn ogen heeft perfectionisme een schaduwkant: Het is nooit genoeg en het kan altijd beter. In een traject over persoonlijk leiderschap zette de trainers perfectionisme naast excellence. Er ging een wereld voor me open.

Verschil

Perfectionisme is vaak verbonden met angst, frustratie, controle, twijfel, oordeel en kritiek. Daar had ik veel last van. Bij ‘Excellence’ is sprake van risico nemen, inspanning, spontaniteit, vertrouwen, acceptatie en bemoediging. Dat is heel andere koek. In ieder geval bevalt mij deze benadering uitstekend omdat hij veel positiever aanvoelt waardoor ik er goed mee uit de voeten kan. Het levert me vooral veel meer werkplezier op.

Millennials

De laatste jaren is de hang naar het perfecte toegenomen. We beoordelen elkaar suf. Elke actie vraagt om een review via de mail of app. Scoren is hot. De schaduwzijde wordt al zichtbaar bij de Millennials, jongeren die geboren zijn tussen 1981 en 1996 (Volgens het Amerikaanse Pew Research Center). Dat is dus iedereen die in 2018 tussen de 22 en 37 jaar oud is. Het aantal gevallen van burn-out is erg hoog bij deze jonge mensen. En reken maar dat het perfectionisme daar een rol in speelt: voldoen aan alle verwachtingen aangewakkerd door de social media.

Human Excellence in bedrijven

Met trainer en coach Hanneke van Oirsouw maakte ik een nieuwe VLOGclip voor haar YouTube-kanaal over Human Excellence. Zij erkent de waarde van het werken met excellentie voor managers binnen teams. Hanneke heeft tools en instrumenten én de kennis en ervaring om leidinggevenden te leren hoe zij het beste uit hun mensen kunnen halen. En het beste, dat ziet er in deze tijd toch echt anders uit en verdient een andere aanpak. Maar dat kan Hanneke beter zelf uitleggen.

Mocht je willen weten wat Human Excellence in jouw werkzame leven kan betekenen, dan heb je met Hanneke van Oirsouw van Groeikwadraat  de ‘perfecte’ match. En voor een excellente clip kun je mij benaderen natuurlijk. Dan ga ik ‘goed mijn best doen’ voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *