Leestekens met een sound

Geef elk leesteken een geluid en laat dat horen als je praat. Zo worden kinderen zich bewust van de  plaats van leestekens in een tekst. Quotes & Questions produceert een serie van 8 clips. In elke clip komt een leesteken aan bod in een dialoog tussen twee jonge shoppende vrouwen.

De eerste clip speelt zich af in de lunchroom van Jan de Groot in Den Bosch bij het station; de bakker die de Bossche Bollen beroemd heeft gemaakt. De dames zorgen al meteen voor de nodige verwarring. Dat houdt kinderen scherp.

Geluiden

Als iemand spreekt, valt er na elke zin even een korte pauze. En als hij een vraag stelt hoor je dat vooral in de intonatie. Je kunt op de plaatsen van de pauzes soms de leestekens horen. Als kinderen gesproken tekst op gaan schrijven, moeten ze leestekens toe gaan voegen aan hun tekst. En dat is lastig omdat je die tekens niet altijd hoort in je hoofd. Door ze een geluid mee te geven, zijn ze even heel prominent aanwezig. Een leraar kan in de instructie van een les met deze geluiden werken en daarmee het bewustzijn van de kinderen vergroten: We spreken in zinnen die ergens beginnen en die ook weer eindigen. Geluiden zijn iets totaal anders dan het gesproken woord. Er is dus een scherp contrast. Bovendien vinden kinderen het heel leuk om met geluidjes te werken.

Juf/Meester

Ben je juf of meester? Dan kun je met deze clips meteen aan de slag met je kinderen. Er zijn veel taallessen, schrijfopdrachten en oefeningen te bedenken met leestekens. Laat kinderen bijvoorbeeld in duo’s werken. Het ene kind leest een pagina uit een kinderboek voor en het andere kind laat alle punten horen die er in de tekst staan. Of je laat een kind een verhaal schrijven en dat voorlezen aan een medeleerling. Bij ieder punt, uitroepteken of vraagteken laat de schrijver ook het leesteken horen.

Ik blijf graag op de hoogte

Druk op de knop

Schrijf je hier in voor de nieuwsservice
en ontvang  8 clips van Bep & Betsy

 

 

 

paperclip 7

The POWER is in the CLIP

2 reacties op “Leestekens met een sound

  1. L.S.

    Ik zou graag de linkjes ontvangen van Bep en Betsy, want deze vind ik erg grappig en leerzaam voor mijn klas. Met vriendelijke groet, Linda Vijn

Reacties zijn gesloten