Leestekens met een sound

Geef elk leesteken een geluid en laat dat horen als je praat. Zo worden kinderen zich bewust van de  plaats van leestekens in een tekst. Quotes & Questions produceert een serie van 8 clips. In elke clip komt een leesteken aan bod in een dialoog tussen twee shoppende vrouwen.

De eerste clip speelt zich af in de lunchroom van Jan de Groot in Den Bosch bij het station; de bakker die de Bossche Bollen beroemd heeft gemaakt. De dames zorgen al meteen voor de nodige verwarring. Dat houdt kinderen scherp.

Geluiden

Als iemand praat stopt hij na elke zin even. En als hij een vraag stelt hoor je dat vooral in de intonatie. Als kinderen gesproken tekst op gaan schrijven, moeten ze leestekens toe gaan voegen. En dat is lastig omdat je die tekens niet hoort in je hoofd. Door ze een geluid mee te geven, zijn ze even prominent aanwezig. Een leraar kan in de instructie van een les met die geluiden werken. Geluiden zijn totaal anders dan het gesproken woord. Bovendien vinden kinderen het heel leuk om met geluidjes te werken.

Juf/Meester

Ben je juf of meester? Dan kun je met deze clips meteen aan de slag met je kinderen. Er zijn veel taallessen, schrijfopdrachten en oefeningen te bedenken met leestekens. Laat kinderen bijvoorbeeld in duo’s werken. Het ene kind leest een pagina uit een kinderboek voor en het andere kind laat alle punten horen die er in de tekst staan. Of je laat een kind een verhaal schrijven en dat voorlezen aan een medeleerling. Bij ieder punt, uitroepteken of vraagteken laat de schrijver ook het leesteken horen.

In deze clips werk ik met studenten voor een greenscreen. Heb je interesse in het werken met kinderen en Greenscreen? Dus werken met Jeugdliteratuur en het zelf schrijven van dialogen en die opnemen met video voor een Greenscreen? Laat je mailadres achter en ik bel je voor een Clarity Call. In het voorjaar geef ik weer een trainingsdag voor juffen en meesters en andere belangstellenden.

 

 

The POWER is in the CLIP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *