Krant: Groep 7 schrijft geschiedenis

Wie leest er nog een krant? Op papier? Ik! En sinds de Corona-tijd leest een groep 7, waar ik wekelijks les aan geef, elke week hun eigen krant.

We sloten in maart de schooldeuren en ik wist meteen dat we een bijzondere periode in zouden gaan. Een ervaring die we ons hele leven niet meer zullen vergeten.

Met mijn groep 7 van basisschool De Dobbelsteen in Hoogerheide (West-Brabant, bij Bergen op Zoom) besloot ik in de 1e week thuiswerken dat we een krant zouden gaan maken. Een echte krant die je online kunt lezen en die je ook in print kunt bezorgen. Het gratis programma van Nieuws in de klas Nieuwstool is daar ideaal voor. Op de pabo had ik daar met studenten al veel ervaring mee opgedaan: knippen – plakken – opmaken en klaar is je krant!

 

Onderwerpen

In week 1 liet ik de kinderen thuis luisteren naar het nummer Waar zijn de Helden? van the Scene met de songtekst erbij. Vervolgens deed ik een les poëzie-analyse. Het onderwerp Helden sprak de kinderen meteen aan. Ze gingen schrijven. Wie zijn mijn helden? Staan ze op een sokkel? Of lopen ze gewoon op straat? Van Close Reading naar tekst schrijven. Dat leverde een eerste exemplaar van de CORONA-editie op. Er zouden er nog 6 volgen maar dat wist ik toen nog niet. De onderwerpen Moderne kunst, (Cultuur), Kinderjury 2020 (Leesbevordering),  Podcast luisteren (Begrijpend Luisteren) en Bevrijding (Burgerschap) blijken geschikte onderwerpen om over te schrijven. Het laatste thema konden ze verbinden aan hun opgesloten situatie van enkele weken. Ze schreven over hun uitzicht door het raam van de woonkamer of hun slaapkamer.

Rollen

De kinderen help ik online op weg  met het bespreken van het onderwerp en het schrijven van de teksten. Het samenstellen van de krant is een klus voor mij als eindredacteur. Dat vergroot mijn betrokkenheid en het gaat nu lekker snel. Ik vind het heerlijk om SAMEN met de kinderen aan iets nieuws te werken. Na 6 weken en 6 kranten loods ik nu 2 leerlingen online door het programma Nieuwstool zodat ze mij kunnen assisteren als redacteur. Na een korte cursus Teksten inkorten en Koppen bedenken kunnen ze aan de slag om hun eerste krant zelf samen te stellen uit de teksten die ik de andere kinderen van de klas laat schrijven. Zelf zet ik aan het einde nog de puntjes op de spreekwoordelijke i.

Het leuke aan dit project is dat de ouders en de kinderen elke week uitkijken naar de krant. Sommige ouders printen hem zelfs uit. Een prachtig document van een bijzondere en bizarre periode die ze samen met kun kind meemaken. De moeite van het bewaren waard.

 

En nu

Toepassingen zijn er volop: evenementen op school, thema’s als voeding, lezen, vrije tijd en wat er zo aan nieuws voorbij komt, een terugblik op 8 jaar basisschool. We gaan er nog een paar weken mee door.

 

Houd me op  de hoogte over Taal & Media en stuur me nu al vast de gratis videoclips van Leestekens met een SOUND