Kunst & Kids

Oordelen over Kunst zijn er volop. Maar ook bij kinderen? Dat zou ik wel eens willen onderzoeken door te werken met Kunst en Kids en VIDEO.

Kunstenaars

Over welke kunstenaars ‘moeten’ we het hebben? Ik neig naar de moderne kunst om te beginnen. Die is lastig te begrijpen als je er niets over gelezen of gehoord hebt. Daar ligt meteen een mogelijkheid om kinderen gericht en betekenisvol aan het lezen te krijgen. En de zoekvaardigheid op Internet te ontwikkelen: Mediawijsheid. Tijdens de Corona-crisis heb ik met kinderen in een groep 7 via een online-tool kranten geschreven, ook over kunstenaars. Taaldeskundige Suzanne van Norden schreef erover in een van haar blogs:

Taalonderwijs over kunst: kijken, lezen, doen en schrijven

Plan

Mijn plan is net zo eenvoudig als dat het krachtig is. Ik laat kinderen uit een keuzemenu van grote moderne beeldende kunstenaars een artiest kiezen. Via de handige en overzichtelijke website Jeugdbieb gaan kinderen op zoek naar informatie over hun kunstenaar. Die brengen ze terug tot een voice-over-tekst van maximaal 2 minuten. Dat is de lengte van de meeste nieuwsitems in het dagelijkse TV-journaal. Afhankelijk van de gekozen kunstenaar kiezen we samen voor een creatieve setting waarin de kinderen hun tekst kunnen voorlezen of presenteren. Concreet staan de kinderen voor een greenscreen als de camera loopt. In de montage komt het kunstwerk (of een fragment daaruit) op de achtergrond zodat de kinderen ‘in’ het beeld, het schilderij, de tekening, het prentenboek, het gebouw, de fontein of whatever staan. Of zitten.

Winst

Welke doelen uit de kennisbasis kan ik met deze actie realiseren met de kinderen? Om te beginnen de doelen van Taal, vervolgens de doelen van Beeldende Vorming (Kunstgeschiedenis) en tot slot ook nog enkele doelen van Mediawijsheid (Hoe werken de media met Video & Greenscreen). Kennisnet stelt als het hoogste doel van Mediawijsheid o.a. het zelf produceren van content (inhoud) voor mediagebruik.

In november start ik weer een project Kunst & Kids. In het voorjaar kun je als leraar in het basisonderwijs of jeugdwerker deelnemen aan een workshop of zelf aan de slag gaan met de training Video & Greenscreen BASIS; een workshop van 1 dag in Den Bosch.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en het professionaliseringsaanbod voor leraren PO?

Druk op de knop

Schrijf je hier in voor de nieuwsservice
en blijf op de hoogte van Kunst & Media (voor kinderen)

Eén reactie op “1”

Reacties zijn gesloten