Kunst & Kids

Oordelen over Kunst zijn er volop. Maar ook bij kinderen? Dat zou ik wel eens willen onderzoeken door te werken met Kunst en Kids en VIDEO.

Kunstenaars

Over welke kunstenaars ‘moeten’ we het hebben? Ik neig naar de moderne kunst om te beginnen. Die is lastig te begrijpen als je er niets over gelezen of gehoord hebt. Daar ligt meteen een mogelijkheid om kinderen gericht en betekenisvol aan het lezen te krijgen. En de zoekvaardigheid op Internet te ontwikkelen: Mediawijsheid.

Plan

Mijn plan is net zo eenvoudig als het krachtig is. Ik laat kinderen uit een keuzemenu van grote moderne beeldende kunstenaars een artiest kiezen. Via de handige en overzichtelijke website Jeugdbieb gaan kinderen op zoek naar informatie over hun kunstenaar. Die brengen ze terug tot een voice-over-tekst van maximaal 2 minuten. Dat is de lengte van de meeste nieuwsitems in het dagelijkse TV-journaal. Afhankelijk van de gekozen kunstenaar kiezen we samen voor een creatieve setting waarin de kinderen hun tekst kunnen voorlezen of presenteren. Concreet staan de kinderen voor een greenscreen als de camera loopt. In de montage komt het kunstwerk (of een fragment daaruit) op de achtergrond zodat de kinderen ‘in’ het beeld, het schilderij, de tekening, het prentenboek, het gebouw, de fontein of whatever staan. Of zitten.

Winst

Welke doelen uit de kennisbasis kan ik met deze actie realiseren met de kinderen? Om te beginnen het schrijven van teksten (Stellen), Beeldende Vorming (Kunstgeschiedenis) en Mediawijsheid (Hoe werken de media met Video & Greenscreen).

In november start ik met mijn eerste project Kunst & Kids. In het voorjaar kun je als leraar in het basisonderwijs of jeugdwerker deelnemen aan een workshop of zelf aan de slag gaan met de training Video & Greenscreen BASIS; een workshop van 1 dag. Naast Beeldende Kunst ga ik ook met Jeugdliteratuur & Video aan de slag.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en het professionaliseringsaanbod voor leraren PO? Laat hier je e-mailadres achter en je krijgt 4x per jaar post van me.

Eén reactie op “1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *