Leary zet mensen in hun kracht

De Roos van Leary is het meest favoriete model in trainings- en onderwijsland, lijkt het. Ook op pabo’s maken studenten kennis met dit model over intermenselijke communicatie. Het helpt je om helder te krijgen hoe je communiceert en te zien wie er de leiding heeft. De Roos van Leary leerde ik echt goed kennen in een training When Belbin meets Leary van o.a. Rob Groen. De modellen van Belbin en Leary sluiten mooi op elkaar aan.

Leiding geven

Het werken met Leary wordt een stuk eenvoudiger nu studenten en cursisten beelden hebben opgepikt in de TV-serie De Luizenmoeder. In elke aflevering zien we een leerkracht in gesprek met Directeur Anton. Je zou denken dat de directeur bovenin de Roos van Leary zit, zoals wel vaker met directeuren. Niet dus. In alle gesprekken die Juf Ank bijvoorbeeld met haar baas voert, heeft zij de leiding en zit dus bovenin. Dat helpt bij het creëren van hilarische dialogen. Geen dans aan de rechterkant van het model maar strijd op links.

Conciërge Volkert zit in nogal wat scènes bovenin. Als je als directeur geen leiding geeft, neemt aan ander die plek meteen in. En dat doet Volkert. Het is net als bij Salsa-dansen. Iemand moet leiden anders wordt het niks.

Positie leerkracht

Voor de training Vluchtheuvel BASIS, die ik met Eric van den Heuvel geef, namen we samen de Q&A-clip Staking op en daarin kwamen we op de positie van de leraar basisonderwijs. Die positie is onhoudbaar. Eigenlijk komt de stereotypering in De Luizenmoeder precies op het juiste moment. Heel het Nederlandse volk krijgt langzaamaan door hoe de leerkrachten aan alle kanten onder druk staan. En hoe het basisonderwijs opgeleukt is en van de kern verwijderd geraakt.

Het is toch bizar dat alle onderwerpen in deze serie ‘bedacht’ lijken te zijn en die voor hilariteit zorgen, gewoon uit de dagelijkse schoolpraktijk blijken te komen: Lentekriebels, Zon- Ster- Maan en Raketkinderen, de Moedermaffia, Onderzoekend leren, Tractatieprotocollen, Participatiepizza, de Glansmethode, Luizenpluiscoördinatie en ga zo maar door. Vind je het gek dat leraren doordraaien en dat 1 op de 4 te maken krijgt met burn out?

Poen, Passie & Plezier

Kinderen verdienen een juf of meester die fris en fruitig voor de klas staat. Die er zin in heeft. Toch? En dáár moeten we voor knokken. In stakingen voor meer Poen, in de Luizenmoeder deel 2 voor meer Prestige en in persoonlijke nascholing voor meer Plezier. Hoe simpel kan het zijn. Laten we bovenin de Roos van Leary gaan zitten en in actie komen. Voor LESS stress MORE fun & BETTER education.

Wil jij na de staking in jouw regio voor jezelf in actie komen? Lees het artikel over onze training Vluchtheuvel BASIS.

Maak kennis met de trainers Rob en Eric.

Wil je op de hoogte blijven van het persoonlijk gerichte nascholingsaanbod? Meld je aan en ontvang het GRATIS e-book Leestekens met een sound. Inclusief toegang tot 3 gratis video’s.

 

The POWER is in the CLIP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *