Achterstand basisonderwijs door lockdown

Opa en oma maken zich terecht zorgen over hun kleinkinderen: Hoe moet dat nu met de achterstand die mijn kleinkind oploopt door deze lockdowns?

Het onderwijs is nog niet zo ver dat het antwoord heeft op bovenstaande vraag. Juffen en meesters zijn druk geweest met het wegwerken van achterstanden na lockdown 1 en werden vlak voor de kerstvakantie geconfronteerd met een abrupt einde van het schooljaar. Nu zijn ze druk met het uitvinden van online onderwijs en over enkele weken kunnen ze pas aan de slag met de herstelwerkzaamheden. Als er voldoende personeel is.

Afwachten?

Of ben jij meer iemand die graag in actie komt voor zijn kleinkind? Er is namelijk wat te doen aan de achterstand die kinderen in het primair onderwijs oplopen. Moet ik dan thuisonderwijs gaan geven? Of helpen met het huiswerk? Moet ik mijn kinderen financieel steunen om huiswerkbegeleiding in te kopen?

Do it yourself

Het klinkt even ongeloofwaardig als simpel: Je kunt het gewoon zelf. Investeer in kinderboeken en lees er af en toe een stukje uit voor aan je kleinkind. ‘Maar mijn kleinkind houdt niet van lezen en vindt er niks aan, hoor ik je nu al denken. Dat is ook zo. 25 tot 50% van de kinderen in het basisonderwijs heeft niet zo veel met het lezen van boeken. Ik hoef hier niet uit te leggen hoe dat komt; dat staat al maanden in krant en tijdschrift. Een ander bezwaar dat ik vaak hoor is: ‘Ik heb wel voorgelezen toen mijn kleinkind een kleuter was maar nu kan hij zelf lezen dus hoeft dat voorlezen niet meer’. Niets is minder waard. Onderzoeken tonen aan dat kinderen die veel voorgelezen worden tot betere schoolprestaties komen. Ook kinderen in de midden- en bovenbouw. Werk aan de winkel dus. Ook voor opa & oma, oppas-oma en kinderoppas.

Welke boeken?

Ja, dat zou een probleem kunnen zijn. Zeker nu de boekwinkels dicht zijn en de bibliotheken beperkt open. Dan kun je je toevlucht nemen tot online boekwinkels alleen … wat zou je moeten kiezen? Ik heb 3 gouden tips voor je:

1 Ga naar jaapleest.nl en zoek daar naar titels. Bestel je boek online via de lokale boekwinkel. Die bezorgt de boeken bij jou thuis of bij je kleinkind.

2 Luister naar De Grote Vriendelijke Podcast en geniet van kinderboekenschrijvers die vertellen over hun toppers en hun nieuwste boeken. Alle afleveringen kun je beluisteren in je favoriete podcast-app.

3 Ga met je kleinkind naar Frappante Fragmenten en luister daar naar stemmen die voorlezen uit een aantal kinderboeken die favoriet zijn. Je hebt een code nodig: ff2020.  Bestel je boek online via de plaatselijke boekhandel.

Voorlezen

Misschien wil je nog wat bijleren over voorlezen? Dat kan in de GRATIS workshop die ik volgende week dinsdag 19 januari om 19.00 uur online geef. Ik leg je uit waar je zoal op kunt letten om jouw voorleeskwaliteit te verbeteren. Dat doe ik al jaren op de pabo en in het basisonderwijs. Meld je direct aan en installeer vast Zoom op je computer.

Door voor te lezen aan je kleinkind lever je met een kleine moeite een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de leervermogens van je kleinkind. Dat leg ik je in de workshop nog wel even uit.

Mogelijke bijverschijnselen:

1 Je creëert leuke momenten met je kleinkind

2 De focus op leren verandert positief

3 Er kan leeshonger ontstaan

4 Kinderen vullen hun eigen boekenplankje

5 Je gaat het zelf ook heel leuk vinden